Zlato pořád atraktivní

Aktuální cena zlata se pohybuje na úrovni 1.268 US dolarů za trojskou unci ryzího kovu. Nejvyšší letošní cena byla přitom zatím 1.290 US dolarů. Poměrně stabilní a trvalý nárůst ceny zlata, na jaký jsme byli zvyklí z minulého roku se tak zatím neopakuje. Zájem o zlato je stále silný zejména v asijských ekonomikách (Čína, Indie) a to jak o zlato investiční (investiční slitky), tak o zlato na výrobu a distribuci šperků. Některé centrální banky se aktuálně svých zlatých zásob zbavují (mezi ně patří dlouhodobě i ta naše), jiné naopak zlaté zásoby postupně navyšují.

Podle oslovených analytiků z Wall Street, si pouze 47 % z nich myslí, že cena zlata tento obchodní týden poroste. Taktéž menší polovina, konkrétně 48 % nezávislých maloobchodních investorů věří, že cena zlata se zvýší. To ovšem znamená, že dobrá polovina expertů si myslí, že zlato tento týden buďto na hodnotě mírně ztratí, nebo zůstane na aktuálních hodnotách.
Vypadá to, jako by si obchodníci se zlatem vybírali aktuálně dovolené a cena zlata by se tak neměla minimálně tento týden nijak dramaticky hýbat.

Zdroj: BBG, Kitco, Profihotovost 





Zpět na výpis článků