Zlato překonalo ceny paladia a je opět nejdražším drahým kovem na trzích.

Ceny zlata zaznamenaly největší nárůst za posledních pět měsíců a to na cenu 1332,30 USD za unci. To je nárůst o 21,2 USD v průběhu jednoho dne. Takové tempo růstu zlato navykázalo nikdy od začátku roku 2019. Nejvyšší cenou pro obchody se zlatem na burze bylo 1350 USD za unci. Tato hodnota bude pravděpodně překonána a zlato se dostane na letošní maxima. Zlato tímto překonalo ceny paladia a je opět nejdražším drahým kovem na trzích.
Tato počínající fundamentální změna nálady na trzích je spojena s rostoucími obavami z chování USA k jeho obchodním partnerům. Již probíhající obchodní válka s Čínou vykazuje narůstající váhu a nezdá se že bude v historicky krátké době ukončena.
Další nejistotu na trhy zasívá Trumpova hrozba rostoucích cel na zboží z Mexika. Těmito hrozbami chce USA donutit Mexiko aby aktivně omezilo rostoucí uprchlickou vlnu která se valí na Ameriku z jihu.
A v neposlední řadě jsou trhy citlivé na drobné signály z FEDu ohledně úravy úrokových sazeb.
Tyto tři fundamentální události, pokud budou pokračovat, mohou svým vlivem dotalčit cenu zlata k novým rekordům tohoto roku.

zdroj: Kitco, Bloomberg, analýzy Profihotovost sro




Zpět na výpis článků