Analytici věří v růst ceny zlata

Analytici a odborníci na trhu se zlatem se většinovým podílem shodují na tom, že cena zlata by měla dlouhodobě zakotvit nad úrovní 1 300 USD/ unce.
 

Cena zlata na světových trzích je určována aktuální poptávkou. Na burze se v každý okamžik poměřuje míra poptávky s mírou nabídky, a právě tento vzájemný poměr určuje finální cenu zlata. Pokud objem poptávky po zlatě překračuje jeho aktuální nabídku, cena zlata roste a naopak.
 

Pro zlato byl letošek zatím docela úspěšný rok a zlato v jeho průběhu získalo na ceně cca 10 %, což není rozhodně málo. Momentálně (dnes) se jedna trojská unce ryzího zlata obchoduje za 1.294 US dolaru, v kurzovém přepočtu 1.087 Euro.
 

Pro příští rok jsou odborníci spíše optimističtější a předpokládají, že cena zlata bude v příštím roce spíše růst, než aby klesala. Míra růstu ceny zlata je sporná, ale na trendu se většina shodne – zlato by mělo stoupat na ceně.
 

Zlato bylo vždycky vnímáno, jako dobrá investice zejména v dlouhodobějším horizontu, v řádu let. Pravdou je, že fundamenty, které ovlivňují reálnu cenu zlata spíše podporují růst ceny zlata, než její pokles. Na světě je stále ještě vysoká míra nejistoty a ta vždy zlatu svědčí.
 

Jak se bude v příštím roce cena zlata skutečně vyvíjet, ukáže až čas.






Zpět na výpis článků