Cena zlata roste

Americký dolar není aktuálně v dobré kondici. Oproti Euru je nyní nejslabší od ledna 2015. Důvodů, proč je americký dolar momentálně slabý je hned několik. Tím hlavním je bezesporu fakt, že se zcela neplní optimistická očekávání byznysmenů spojená s prezidentem Trumpem. Ten má mnoho problémů prosadit v kongresu plánované a oznámené reformy. Taktéž čísla z domácí (americké) ekonomiky nejsou již tak optimistická. Konečně, původně FEDem plánované tempo navyšování úrokových sazeb se výrazně zpomaluje a možná se zcela zastaví.

Zájem o zlato se tak začíná opět mírně oživovat. Dlouhodobě je velký zájem o fyzické zlato v Asii, ale i v Rusku, Kyrgyzstánu či Turecku. Cena zlata tak začíná opět stoupat. Aktuálně (dnes) se jedna trojská unce ryzího zlata obchoduje na burze za částku 1.266 US dolarů, v přepočtu 1.079 Euro.

Co se týká dalšího vývoje ceny zlata, jsou pro tento týden odborníci vzácně jednotní v tom, že předpovídají růst ceny zlata. Celkem 71 % oslovených odborníků a analytiků z Wall Street očekává, že tento týden cena zlata vzroste. Taktéž značná většina, konkrétně 65 % nezávislých maloobchodních investorů zlatu věří a čeká růst jeho ceny.

Zdroj: Kitco, Bloomberg, Goldprice, Profihotovost 





Zpět na výpis článků