Georgie Soros – svět opět před krizí ??

George Soros se v Davosu na Světovém ekonomickém fóru vyjádřil k situaci na globálních trzích. Opakuje se krize roku 2008?  Celosvětově uznávaný investor, ve čtvrtek (21. 1.) při rozhovoru na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu uvedl názory vztahující se k budoucnosti globálních trhů. Dle jeho názoru se opakuje situace podobná roku 2008. Nedá se však porovnat kvůli rozdílným příčinám. Zatímco tenkrát vznikla příčina v USA, tentokrát se objevila na straně Číny.

 „Tvrdý dopad čínské ekonomiky je nevyhnutelný.“ uvedl Soros. Přitom dodal, že to neočekává, ale již pozoruje. Propad v ekonomice Číny prý zhorší globální deflační tlaky, stáhne dolů ceny akcií a posílí americké  státní dluhopisy.
Soros uvedl, že sází proti indexu Standard & Poor’s 500, zemím produkujícím komodity a asijským měnám. Protože podle něj pokles čínské ekonomiky bude mít dominový efekt na zbytek světa, i přesto, že tvůrci národních politik mají prostředky na zvládnutí dopadu na domácí trh. Zpomalení Číny v kombinaci s nižšími cenami ropy a konkurenční devalvací měn zvyšují deflační riziko po celém světě, řekl Soros. Poté dodal, že by byl překvapen, pokud  Fed opět navýší úrokové míry. Vidí totiž prosincové kroky Fedu jako chybné.
Zdroj : Stox.cz





Zpět na výpis článků