Obliba zlata jako investiční příležitosti letos významně narostla

Podle nedávného průzkumu společnosti Gallup američtí investoři stále častěji zvažují zlato jako dlouhodobou investiční možnost, přičemž jeho obliba vzrostla z 15 % v roce 2022 na 26 % v roce 2023. Je jasné jaké tento vývoj bude mít vliv na cenu zlata. Nepřekvapí nikoho že pokud existuje více lidí kteří chtějí zlato koupit, cena zlata nemá jiný směr než vzhůru.
Na grafu je vidět vývoj zajímavosti investičních příležitostí dle kategorie. Je vidno že investice do zlata jsou jedny z mála rostoucích a dále vidíme že tak jak roste zlato klesají investice například do akcií nebo nemovitostí.
Nedávné zvýšení úrokových sazeb a nejistota na akciových trzích vedly k poklesu obliby nemovitostí jako dlouhodobé investice, a to ze 45 % v roce 2022 na 34 % v roce 2023. A kam směřují lidé své peníze pokud zavřou své pozice n nemovitostech? Ano, správně opět do zlata. Co bude dělat cena zlata? Ano jistě, půjde vzhůru.
Akcie a podílové fondy rovněž zaznamenaly pokles obliby z 24 % v roce 2022 na 18 % v roce 2023. Průzkum by proveden mezi dospělými Američany náhodně vybranými v období od 3. dubna do 25. dubna 2023 v rámci průzkumu Ekonomika a osobní finance.




Zpět na výpis článků