Tři důvody, proč by unce zlata mohla stát 2000 dolarů

Uvádějí se tři hlavní důvody, proč by měla cena zlata posílit :
 
1. Klesající globální výnosy
Prvním jsou klesající globální výnosy. Dokud dluhopisy vynášely pět procent, nemělo smysl investovat do zlata, jež žádné dividendy nepřináší. „Investice do jakéhokoli dluhopisu s dvouprocentním nebo nižším výnosem by však mohla znamenat ztrátu vzhledem k inflaci, a tím i ztrátu kupní síly vlastních peněz. Situace, kdy desetileté dluhopisy Japonska nebo Německa mají negativní úrok a u amerických jsou nižší než 1,4 %, posiluje víru investorů ve zlato. I s posilujícím dolarem vůči euru a libře – silnější dolar obvykle znamená nižší ceny zlata –  náklady na držení zlata strmě klesají. Tím spíš, když zlato může ve svém pochodu pokračovat,“ zdůvodňuje p. Williams z poradenské firmy The Motley Fool.
 
2. Zvýšená poptávka po zlatě
„Za druhé vidíme skutečný nárůst poptávky po fyzickém zlatě.“ Podle květnové čtvrtletní zprávy organizace World Gold Council, který sdružuje nejvýznamnější těžaře žlutého kovu, se zlatý příliv navýšil o 363,7 tuny. „Jen abychom to uvedli do souvislostí, je to víc, než kolik zlata bylo staženo z obchodování zlatých fondů v předchozích dvou letech!“ Poptávka po zlatě nepodporují jen soukromé investice, ale je podpořena zájmem světových centrálních bank, šperkařského průmyslu a dokonce i technologického sektoru. Poptávka bude i nadále hrát důležitou roli při možném vzestupu ceny zlata.
 
3. Nejistota
Konečně i nejistota bude hrát svou roli. Zlato bylo vždy považováno za bezpečné parkoviště peněz do doby, než se nejasné globální vyhlídky pro růst zase vyjasní. „Nikdo si není úplně jistý, co se stane s britským odchodem z Evropské unie. Americký burzovní trh naznačuje, že obavy z Brexitu byly nadhodnoceny, ale někteří experti míní, že by to mohlo vrhnout Velkou Británii nebo EU do mírné recese. Je tu určitý pocit úzkosti mezi investory ohledně toho, co se stane dál,“ vysvětluje Williams. Nejistotu lze spatřovat i v amerických prezidentských volbách. Pokud by se Donald Trump usadil v oválné pracovně Bílého domu, byla by to pro ekonomiku a akciové trhy USA další velká neznámá.
 
Zdroj : zlato.cz 





Zpět na výpis článků