V naší těžké době existují i dobré zrávy

Že může být zpráva meziroční sprnové inflaci ve výši 17,2% považována za dobrý signál jen svědčí v jak těžké době žijeme. Inflace této výše může být považována za dobrou jen pokud předešlé hodnoty byly ještě horší. Ano, přesně tak to platí v srpnu. Meziroční inlface totiž oproti červenci mirňounce poklesla z 17,5% meziročně. Je to pořád absolutně neuvěřitelné číslo, nicméně naprosto klíčový je lehce pozitivní trend. Už to neroste, zabrzdilo to, volejme sláva!!!!!
ČNB předpovídá konečnou výši inflace okolo 20%. Zdá se že tato předpoveď se nevyplní, upraveé odhady mluví o celkové výši inflace okolo 15 - 16%. Musíme zmínit čerstvě oznámené zastropování cen energií - toto je silně protiiflační krok, protože výdaje na světlo a teplo dělají významnou část sportřebního koše.
Máme pro Vás i další dobré zprávy:
- meziměsíčně poklesly ceny PHM
- existuje i skupina zboží které stejně jako PHM vykazuje pokles, například jablka, hrušky nebo mrkev. bohužel takového zbožií jsou jen nizoučké jednotky procent a na výsledek inflace nemají žádný vliv
- mnoho z nás potěší že pivo které spolu s kořalkou meziročně zdražilo jen o 2-5% zachovává předkrizové ceny

Užívejme si společně faktu že existují i drobné dobré zprávy, přejeme všem spoustu sil do těžkých časů které nás nepochybně čekají.
A take si všichni musíme přát co nejmírnější zimu abychom měli nízké náklady a nepořávali zločinci Putinovi extra přijmy z ropy a plynu.

zpracoval jiri.bohuslav@profihotovost.cz
zdroj:HN, patria, analyzy vykup zlata praha




Zpět na výpis článků