Vývoj na burzách nepřeje akciím ani bitcoinu, zlato si vede dobře

Pro pochopení aktuální situace uvádíme několik čísel okolo několika bluechips akcií. Apple aktuální cena byla naposledy nízko jako je dnes  25.6.2021. Akcie Google naposledy spadly na dnešní úroveň 1.4.2021, Amazon 24.4.2021, Facebook 24.4.2020. Je vidět že tento vzorek akcií spadl hodně hluboko a pád zatím pokračuje. Naproti tomu se zlato pohybuje na úrovni svých historických maxim v intervalu 1750 -1800 euro/unci. Podobně je na tom dolar, který neustále posiluje.
Dochází k panickým výprodejům i těchto vzácných perel každeého akciového portfolia. Proč se tak děje? Co zasívá do hlav investorů obavy vedoucí k prodeji firem které jistě nečeká krach a jejihž výsledky také nemohou být zcela negativní?
Stačí jedno slovo - inflace. Vlivem barbarkého vpádu Ruska na Ukrajinu dochází k prudkému růstu cen všech energií, potravin, PHM atd, neexistuje komodita která by nešla s cenou nahoru. Paradoxně by bylo lepší mít peníze v akciích než deponované v bance na účtě. Tato poučka platí jen ve stabilním světě. Aktuálně nikdo neví co bude, jak dlouho to bude trvat nebo kdy bude všemu peklu konec. Proto se například i Apple stává ve vnímání burz rizikem a dochází k výprodejům.
Co dělají a budou dělat centrální banky?  Zabojují s inflací nebo podpoří růst ekonomik? Zatím vidíme snahu utlumovat inflaci zvyšováním úrokových sazeb. A co dělá růst sazeb? Posiluje dolar. Pro investory se aktuálně stává dolar bezpečným přístavem a za cenu zbavení se akcií do něj převádí svá aktiva. Proto akcie nebo krytoměny klesají již několik týdnů v kuse.
Zlato a dolar jsou aktuálně vnímány jako nejlepší investice a proto je jejich cena spíše rostoucí, na rozdíl od akcií.
Výkupní cena zlata v posledních dvou týdnech nevykazovala velkou volatilitu a byla více méně stabilní. Náš výkup zlat praha nabízel výkupní ceny zlata v rozmezí  770 -780 Kč/g 14 kt.
Prosím, navštivte náš facebook kde prezentujeme analýzu výkupních cen zlata v Praze za poslední dva týdny.

zpracoval jiri.bohuslav@profihotovost.cz
zdroj analýzy vykup zlata praha, kitco, bloomberg




Zpět na výpis článků