Zlato stále atraktivní

V letošním roce začalo zlato s nejvyšší počáteční cenou za posledních pět let. Je pravdou, že zlatu se v roce 2017 mimořádně dařilo a že během celého roku vzrostla cena zlata o velmi pěkných + 13%. Takto dobrý meziroční růst cena zlata již dlouho nezaznamenala. Nejlepší meziroční nárůst ceny zlata byl v roce 2010, kdy cena zlata v průběhu roku stoupla o neuvěřitelných +30%.
 

Takže, sečteno a podtrženo, zlatu se v roce 2017 dařilo dobře a zdá, se že i letošní rok by pro zlato neměl být špatný. Momentálně se zlato stále drží nad hodnotou 1,300 USD za unci a jeho dnešní aktuální cena je 1.317 USD za unci.
 

Cena zlata roste z mnoha důvodů, jedním z nejzásadnějších je to, že americký dolar (i přes veškeré intervence FEDu) mírně slábne. Pokud jde kondice dolaru dolů, cena zlata obvykle roste. Navíc, stále více se probouzejí populačně silné asijské trhy, které navíc začínají sílit i ekonomicky. Spotřeba a tedy i poptávka zlata v Asii roste. Roste-li poptávka po zlatě , roste logicky i jeho cena. Navíc to nevypadá, že by měla poptávka nějak klesat. Očekává se spíše opak, a sice, že poptávka po zlatě nadále poroste.
 

Ani aktuálně tolik zmiňované kryproměny by na cenu zlata podle expertů neměly mít žádný zásadní vliv. Zlato má tedy všechny předpoklady, udržet si vysokou atraktivitu, a tedy i cenu i v roce 2018.
 

 

Zdroj: Zlato.cz, Goldprice, Profihotovost






Zpět na výpis článků