Zvrat ve vývoji na akciových trzích

Situace na akciových trzích se obrátila. Přestože byl pro ně minulý týden nejhorším od poslední hospodářské krize, během pondělí se trhy napřímily a zažily velmi rychlý a silný zvrat. V některých případech nejsilnější od roku 2008. Burzy navíc evidují rekordní objemy obchodů.

Světové akciové trhy v minulém týdnu zachvátila panika. Investoři se kvůli náhlému zrychlení šíření koronaviru SARS-CoV-2 mimo pevninskou Čínu začali obávat útlumu ekonomické aktivity. Ve velkém se tak zbavovali akcií. Burzy kvůli tomu zažily nejhorší propad od roku 2008, kdy začala poslední hospodářská krize. A zlato díky tomuto vývoji dosáhlo na historická maxima.V pondělí však paniku na burzách přebil optimismus. Velké centrální banky totiž uvedly, že „své“ trhy v případě potřeby podpoří. Guvernéři těch bank ze skupiny G7 pak na úterní odpoledne plánují telekonferenci, na které chtějí dohodnout společné kroky.

Nejvýraznější však byla korekce na trzích ve Spojených státech. Index Dow Jones narostl o 1 294 bodů, zhruba pět procent, což je podle dat CNN největší jednodenní nárůst v jeho historii. Index S&P 500 pak narostl o více než 10 procent.
Takto rychlou korekci přitom americké akciové trhy zažily naposledy ve třicátých letech minulého století, píše list The Financial Times. Oba indexy však i přesto na úroveň, na které byli na začátku února, stále značně ztrácí.

Růst dopředu v pondělí táhly především akcie firem, jejichž služeb mohou lidé využívat z domova, upozorňuje CNN. Například hodnota cenných papírů služby Netflix rostla i během minulého týdne, kdy většina ostatních firem sčítala ztráty. Mírně rostly i akcie společnosti Alphabet (matky Googlu a YouTube), Amazon pak v porovnání se zbytkem firem ztrácel jen zanedbatelně.
 

Díky všem těmto vlivům došlo v ceně zlata k výraznému propadu. Investoři se zbavili svých pozic ve zlatě a za utržené prostředky začali opět nakupovat akcie. Cena zlata v průběhu pátku prudce klesla o 60 Euro/ unci. Pondělní a úterní vývoj nepřinesl žádný obrat v trendu, zlato zatím neodepsalo ztráty a obchoduje se aktuálně / út 03.03.2020 odpo / na úrovni 1440 Euro/unci.

Náš výkup zlata praha musel na tento vývoj reagovat snížením ceny. Nově je cena zlata 14 kt 660 Kč/g.

zdroj: idnes.cz goldprice org analýzy vykup zlata praha.cz
zpracoval Jiri.bohuslav@profihotovost.cz






Zpět na výpis článků