Bude pokračovat růst ceny zlata ?

Náznaky pomalejšího zvyšování sazeb ve Spojených státech způsobily od počátku letošního roku nebývalý návrat investorů k drahým kovům. Odklad navýšení sazeb je pro zlato důležitým faktorem z toho důvodu, že vyšší sazby snižují u investorů atraktivitu zlata, který nenese žádný úrok. Zlato se tak do značné míry nachází v zajetí měnové politiky centrálních bank. Dalším faktorem, který podporuje cenu zlata je bezpochyby slábnoucí US dolar, jehož vztah k ceně zlata je inverzní. Americké měně naopak zvyšování sazeb v USA svědčí.

Zlatý trh letos zatím nezpomalilo zhola nic. Dokonce ani spekulanti, kteří vzali zpátečku ze zlatých aktiv. Hedge fondy tak nějak minuly největší nárůst ceny žlutého drahého kovu, když snížily sázky na vzlet ceny zlata nejvíce od ledna, kdy obrátily do dlouhých pozic. Větší štěstí peněžním správcům přineslo stříbro, držbu bílého drahého kovu totiž těsně předtím, než předvedl nejspanilejší měsíční jízdu od roku 2013, navýšily na rekordní maxima. 

Do tří měsíců cena zlata možná klesne


Nicméně ne každý s ohledem na zlato hýří optimismem. Kupříkladu americká banka Goldman Sachs ve zprávě z 22. dubna uvedla, že očekává možný propad cen žlutého drahého kovu do tří měsíců k 1100 dolarům za trojskou unci a do roka dokonce k 1000 dolarům. Právě Godman Sachs totiž počítá se silnějším trhem práce v USA, který podle jejích odhadů povede americkou centrální banku k trojnásobnému zvýšení sazeb v letošním roce a tím pádem i k apreciaci americké měny a snížení sex-appealu zlata.
 
Zdroj : Bloomberg , Profihotovost 




Zpět na výpis článků