Cena zlata na konci roku

Cena zlata začala poslední obchodní týden roku mírně růst a jedna trojská unce ryzího zlata se tak dnes obchoduje na úrovni 1.144 USD a v kursovém přepočtu pak 1.094 Euro. Co se týká dalšího vývoje ceny zlata v tomto týdnu, převažuje však spíše pesimismus. Celkem 41 % analytiků Wall Street a 46 % nezávislých maloobchodních investorů očekává, že tento týden cena zlata spíše klesne.

Na konci roku je příležitost ke krátkému bilancování, jak se vůbec zlatu letos dařilo. Začátek roku 2016 začal pro zlato dobře. Po téměř třech letech stagnace a cenových propadů se zlatu začalo od počátku roku dařit. Cena zlata začala pomalu stoupat a vzestupný trend vydržel zlatu v podstatě téměř celých tři čtvrtě roku. Teprve poslední kvartál roku 2016 znamenal pro zlato stop růstu a naopak změnu kurzu s tendencí opětovného pomalého klesání ceny. Důvodem bylo zejména stále častěji zmiňované plánované navýšení úrokových sazeb na dolar, které Fed nakonec skutečně učinil, a následně i pro leckoho překvapivý výsledek amerických prezidentských voleb.

Přejme zlatu růst


Do roku 2017 tak zlato vstoupí poměrně oslabeno. Jak se bude nadále vyvíjet jeho cena je ve hvězdách. Zdá se, že většina fundamentů aktuálně zlatu nepřeje a není tak na místě očekávat nějaký rychlý či dramatický zvrat. Na druhou stranu, světová a globalizovaná ekonomika je dnes více než kdy jindy citlivá na otřesy a špatné zprávy a tak se může situace změnit a zlato může opět zahájit svoji „spanilou jízdu“ …

VŠEM VÁM,

NAŠIM ZÁKAZNÍKŮM PŘEJEME DO NOVÉHO ROKU VŠE NEJLEPŠÍ, HODNĚ ZDRAVÍ, SPOKOJENOSTI,OSOBNÍCH I PROFESNÍCH ÚSPĚCHŮ A TĚŠÍME SE NA DALŠÍ SPOLUPRÁCI.

Profihotovost s.r.o. 





Zpět na výpis článků