Cena zlata pod pětiměsíčním minimem

Americký dolar posílil své pozice a investoři s napětím očekávají, jaké nové impulsy přinese program Donalda Trumpa americké ekonomice. Zdá se, že investoři chtějí programu důvěřovat a věří v oživení americké ekonomiky. Tato situace a důvěra v budoucí růst aktuálně posilují pozici amerického dolaru. Zlato na to momentálně doplácí, a to tak, že jeho hodnota se nyní pohybuje pod hranicí pětiměsíčního minima.

Úrokové sazby zřejmě porostou


Navíc se zřejmě Fed chystá opětovně zvýšit úrokové sazby, což by dolaru pomohlo k dalšímu růstu a cena zlata by tak mohla nadále klesat. Nejbližší zasedání výboru Fed, které by mohlo vyústit ke zvýšení sazeb je plánováno na 13.-14. prosince tohoto roku. Někteří se ale myslí, že Fed by měl se zvýšením sazeb ještě počkat, do doby než nový prezident přednese oficiálně svůj program a schválí ho kongres.

Pokud by americký dolar skutečně dále posiloval, dá se očekávat, že hodnota zlata by se mohla dále snižovat. Dnes se zlato obchoduje na cenách 1.208 US dolaru. V kurzovém přepočtu pak 1.138 Euro za jednu trojskou unci.
 
Zdroj: Kitco, Profihotovost 





Zpět na výpis článků