Jak dlouhý bude „zlatý cyklus“

Historicky se již mnohokrát zájem o zlato zvýšil, a to většinou vždy v souvislosti s nějakou větší finanční či politickou krizí. V nejistých dobách se zkrátka vždy vyplatilo investovat do nákupu zlata. Vždy platilo, že zatímco vývoj cen lokálních měn je v časech krize nejistý, zlato si svoji hodnotu uchová.

Zájem o zlato přetrvává


Podle některých jsme dnes na počátku dlouhodobějšího „zlatého cyklu“ a zájem o zlato bude nadále pokračovat. Například výkonný ředitel firmy Old Mutual Global Investors pan Diego Parrilla očekává, že zájem o zlato bude pokračovat ještě dalších pět let. Důvodem neutuchajícího zájmu o zlato má přitom být stále více splaskávající bublina přehřátých – tedy nadhodnocených dluhopisových a akciových aktiv. Dosavadní vývoj mu dává za pravdu. Zájem o zlato zatím skutečně trvá a poptávka po jeho nákupu trvale mírně sílí.

Skepticismus v oblasti růstu ceny zlata


Na druhou stranu však existuje poměrně velká skupina expertů a investorů, kteří růstu zlata příliš nevěří. Tito experti nečekají nijak závratný růst ceny zlata a dlouhodobě očekávají spíše pokles zájmu o zlato, než jeho trvalý růst. Hlavním důvodem proč cena zlata nebude nadále stoupat je očekávání, žer v dlouhodobějším horizontu přece jen FED přistoupí k postupnému navyšování úrokových sazeb na dolar.
 
Oba dva tábory – jak ti, co věští zlatu delší růstové období, tak ti, co růstu ceny zlata příliš nevěří - mají po ruce racionální a logické argumenty. Pravdu může mít ale jenom jeden..
 
Zdroj : Bloomberg, Zlato.cz, Profihotovost 




Zpět na výpis článků