Jak reagovala cena zlata na výsledek voleb v USA?

Převládal názor, že pokud americké prezidentské volby vyhraje Donald Trump, důvěra v americký dolar oslabí a tím poklesne i jeho reálná cena. Zároveň se očekávalo, že s větší nedůvěrou v dolar, vyroste jako obvykle cena zlata.

Stalo se. Donald Trump prezidentské volby vyhrál. Překvapení většiny bylo zjevné. Americké akciové trhy na tuto informaci zprvu reagovaly panicky a hodnota akcií se začala propadat. Tolik tedy očekávaný vývoj. Tak, jak se očekávalo, vyneslo vítězství Donalda Trumpa zlato vzhůru a to až na hodnotu 1.337 USD za trojskou unci. Cena zlata začala stoupat a většina čekala, že tento trend nějaký čas potrvá…

Cena zlata klesá


Ale ejhle, stalo se něco neočekávaného. Růst ceny zlata se relativně rychle zastavil, a cena zlata začala naopak (chvílemi i relativně strmě) klesat. Důvodem může být i to, že program hlásaný Trumpem (pokud bude fungovat) může americké ekonomice skutečně pomoci. Tento aspekt očividně začali zvažovat i bankéři a investoři a tak se panická situace opět uklidnila.
 
Pravda je dnes taková, že cena zlata aktuálně spíše klesá, a to až na dnešní úroveň 1.223 USD za trojskou unci. Zdá se tedy, že pokud jde o cenu zlata a její další vývoj, o překvapení nebude zřejmě nouze.
 
Zdroj: Patria Online, Profihotovost  





Zpět na výpis článků