Vítězem prezidentských voleb v USA je zlato ..

Kampaň je nebývale ostrá, vyhrocená a zároveň i vyrovnaná. Oba prezidentští kandidáti tentokrát představují skutečně rozdílné přístupy jak k řešení domácích (amerických) ekonomických problémů, tak i k řešení mezinárodní politiky. Oba kandidáti, jak Trump, tak Clintonová dokázali vyvolat plno kontroverzí. Není ještě jisté, který z kandidátů volby vyhraje, ale téměř jistá je již jedna skutečnost. Většina komentátorů se shoduje v tom, že ještě nikdy v historií prezidentských voleb v USA neměli voliči na výběr mezi dvěma tak špatnými kandidáty.

Nervozita na americkém trhu ovlivňuje cenu zlata


Zdá se tedy, že Američané si mohou s trochou štěstí zvolit jen toho méně špatného kandidáta, nikoli však toho dobrého. Pro finanční trhy a mainstream je více čitelná Clintonová, Trump je pro většinu velkým otazníkem. Nervozita z volby a zejména pak z toho, kam a jak budou USA nadále směřovat se již nyní promítá v tom, že na finančních trzích panuje mírná nervozita.
 
Tento stav, kdy na trzích panuje nervozita obvykle nahrává právě zlatu, jakožto relativně bezpečné komoditě a investici. Zlato v posledních pár dnech mírně posílilo a obecně se očekává, že bez ohledu na to, který z kandidátů prezidentské volby vyhraje, se bude cena zlata postupně zvyšovat. Některé odhady uvádějí, že cena zlata by se mohla na konci roku dostat až na úroveň 1.500 USD za trojskou unci.
 
Dnešní cena zlata je ovšem tomuto odhadu velmi vzdálena a pohybuje se na úrovni 1.287 USD za trojskou unci. S největší pravděpodobností tak zlato do budoucna skutečně posílí, avšak téměř jistě ne na uvedenou hranici. Posun ceny zlata se dá do budoucna předpokládat spíše než v řádech desítek procent jen v jednotlivých procentních bodech.
 
Zdroj: zlato.cz, Profihotovost 




Zpět na výpis článků