Zlato: Jedno z nejvýkonnějších aktiv letošního roku

Cena zlata vzrostla od počátku roku z 1.061 US dolarů na 1.253 US dolarů. Co je ale hlavním důvodem tohoto růstu? Jako jeden z faktorů lze spatřovat zvýšenou poptávku po tomto drahém kovu. Důvodem zvýšené poptávky může být to, že lidé nevěří vývoji světového hospodářství, centrálním bankám a místo vkladů úspor do bank volí tento alternativní způsob zhodnocení.

Zvýšený nákup zlata v letošním roce


Co je tedy příčinou zvýšeného nakupování zlata v tomto roce? Na počátku všeho nejspíše stojí i obavy z budoucího stavu světového hospodářství a postoje centrálních bank v provádění jejich politik. Během posledních let většina centrálních bank po celém světě následovaly FED při tvorbě jednotlivých zásad správy peněz. V poslední době PBoC, BOJ a ECB začaly uplatňovat novou měnovou politiku. Japonsko a Evropa se nyní pohybuje v záporných úrokových sazbách, což je novinka, kterou se investoři snaží teprve pochopit.
 
Rekordních hodnot v poptávce po zlatě zaznamenala i Světová banka. Vysoký zájem o zlato se objevil v Číně, kde na Šanghajské burze bylo nakoupeno 2 596 tun zlata. USA a Evropa nejsou v podobném trendu výjimkou. V USA došlo ke zvýšení prodeje zlatých mincí o 53 % a například mincovna v Rakousku prodala za loňský rok 1,75 milionu uncí zlata, čímž se řadí mezi největší prodejce tohoto kovu.

Zlato sloužilo i v neklidných ekonomických časech jako jeden z nejvýznamnějších uchovatelů hodnoty, proto mnoho investic aktuálně směřuje právě do toho drahého kovu.
 
Zdroj : Stox.cz , Profihotovost 





Zpět na výpis článků