Zlato : koupit nebo prodat ??

Od počátku roku 2012 zlato v podstatě trvale ztrácelo na svém lesku a jeho tržní cena pozvolna, nicméně zcela jednoznačně klesala. Zlato bylo celou tu dobu pod tlakem, a to zejména díky relativně stabilní výkonnosti ekonomiky USA, stále silnějšímu volání po zvýšení amerických úrokových sazeb a nulové přidané hodnotě (výše úroků), které jeho držení investorům přináší.

Posílení dolaru znamenalo oslabení zlata


K tolik očekávanému zvýšení úrokových sazeb v USA (posílení US dolaru) nakonec skutečně na konci roku 2015 došlo. Obecná poučka praví, že je-li dolar posílen (držení hotovosti na bankovních účtech nese úroky), stává se držení zlata méně atraktivní a jeho cena tudíž klesá… Obecně se tedy předpokládalo, že tlak na zlato bude pokračovat i v roce 2016 a jeho cena tedy nijak výrazně neporoste….
 
Ale ouha, něco na trhu zapříčinilo, že dříve platná poučka přestala platit a cena zlata navzdory posílení dolaru začala od počátku roku 2016 pomalu ale zato jistě růst… Co je příčinou tohoto poměrně nestandardního průběhu? Analytici uvádějí hned několik faktorů.
Především – důvěra v další vývoj světové ekonomiky není tak pevná a optimistická, jak se předpokládalo. Stále více je na trzích znát nervozita, nejistota z dalšího vývoje. V základech se čas od času otřásají jak akciové trhy, tak i jinak stabilní trhy komoditní – viz. aktuální vývoj na trhu ropy a dramatický propad její ceny. Dalším faktorem je trvalý zájem o nákup fyzického zlata a to zejména u některých velkých zemí (např. Čína, Rusko).
 
Zlato bylo vždy považováno za bezpečnou investici. Vše má ale svá ALE … to platí i pro zlato. Nevýhodou investování do zlata je fakt, že takováto investice musí být nutně pojímána jako dlouhodobá – tedy spíše v horizontu let, nežli týdnů. Investice se tedy může vrátit (i s kýženým zhodnocením), ale chvíli to potrvá.. Další nevýhodou je poměrně složitý odhad, jak se bude cena zlata nadále vyvíjet. Tedy správně uhodnout, kdy zlato výhodně nakoupit a kdy prodat ..
 
Od nového roku tedy cena zlata postupně roste a  v těchto dnech  se pohybuje na úrovni cca 1.130 Euro za troyskou unci. Velkým otazníkem je, jak se bude cena zlata vyvíjet dále. Někteří odborníci říkají, že zlato chytilo „druhý dech“ a jeho rostoucí perioda potrvá dále, jiní tvrdí, že k dalšímu růstu ceny zlata není relevantní důvod a momentální nárůst je jen jakousi psychologickou „bublinou“. Podle nich cena zlata naopak v dalším období klesne…  Kdo se ve svých odhadech trefí lépe, ukáže teprve čas …
 
Zdroj : Profihotovost 





Zpět na výpis článků