Zlato prý může během dvou let dosáhnout rekordního maxima

V současné době se některé centrální banky a finanční instituce snaží oživit globální ekonomiku tím, že zavádějí nulové, nebo dokonce záporné úrokové sazby a také tím, že skupují ve velkém dluhopisy. Motivační stimul pro ekonomiku je ale jen mírný a otázkou zůstává, jak dlouho vydrží. Tím, jak se do ekonomik hrnou stále nové vytištěné bankovky, bude muset zákonitě časem dojít i k nárůstu inflace. Zdá se tedy, že udržet onen kýžený trvalý růst, na kterém je vlastně celý kapitalistický model založen, bude nadále čím dále složitější.

Investice do zlata se vyplatí


Možnost, že se něco v dnes propojené a globální ekonomice pokazí je stále velkým strašákem a situace na světových trzích je někdy poměrně nervózní a turbulentní. V dobách nejistých je vždy dobré mít část aktiv uloženo ve zlatě. Dá se také očekávat, že tím, jak bude růst nedůvěra investorů v to, že centrální banky jsou schopné efektivně čelit recesím a oživit světovou ekonomiku, bude poptávka po zlatě růst. Zákonitosti trhu jsou jasné, roste-li po něčem poptávka, roste i cena.

Cena zlata je dnes na úrovni cca 1.254 US dolarů za trojskou unci ryzího kovu. Cena zlata byla letos již i výše, a to relativně dlouhou dobu. Zástupci uvedené firmy tedy očekávají, že cena zlata může letos vystoupat až k hranici 1.360 US dolarů za unci. V roce 2017 a 2018 by měl růst ceny zlata nadále pokračovat a výhledově by pak mělo zlato dokonce zdolat historické maximum 1.921 US dolaru za unci.

Předpověď vývoje zlata - pozvolný růst nebo rychlý pád?


Potíž je v tom, že podobné odhady vývoje ceny zlata se občas vyskytují. Zrovna tak a stejně často se objevují odhady, které naopak ceně zlata přisuzují pozvolný, či dokonce rychlý pád. Argumentů pro obě možnosti lze přitom najít hned několik. Teprve reálný vývoj tedy ukáže, zda cenu zlata čeká v delším časovém horizontu spíše růst, či propad.

Zdroje: Kurzy.cz, Profihotovost  





Zpět na výpis článků