Zlato stále v kurzu. Nebude tomu jinak?

Negativní úrokové sazby snižují náklady na držení zlata. Právě tyto nízké náklady jsou jedním z hlavních důvodů atraktivity. Vysoké úrokové sazby a silné měny jsou typickým omezením pro držení zlata. V momentě, kdy měna apreciuje, nenabízí zlato v podstatě žádný výnos a jeho hodnota má tendenci klesat. Kromě japonského jenu existuje málo měn, které v současné době rostou, a existuje jen velmi málo zemí, u kterých existuje šance na takové úrokové sazby, aby byl nabízen atraktivní výnos. Je to prostředí pro zlato jako dělané.

Zlato a zlaté akcie jsou stále atraktivní


Jsou zde ale také pozitivní technické signály, podle kterých může čekat zlato další růst. Nedávnou zlatou rally potvrdil také nárůst dalších drahých kovů – stříbra a platiny, ale také ekonomicky citlivé mědi. Z hlediska grafické perspektivy podle všeho nečeká zlato žádný smysluplný odpor až po úroveň 1350 dolarů za unci, což znamená ještě přibližně 100 dolarový nárůst ze současných úrovní. Navíc roste pravděpodobnost, že Federální rezervní systém nezvýší úrokové sazby v tomto roce více než jednou.

Snižují se také odhady růstu americké ekonomiky, Fed nemá důvody ke zvýšení sazeb v kontextu globálního klima, které zůstává poměrně slabé. Pro zlato hraje také dění na akciových trzích. Situaci nepřidává ani další tržní ukazatel – americký dolar. V kontextu tohoto dění zůstává zlato, zlaté akcie nebo ETF jako stále atraktivní.

Zdroj : Roklen 24





Zpět na výpis článků