Zlato ve vztahu k hodnotě ropy láme rekordy.

Při pohledu na investiční svět a jeho širokou paletu investičních příležitostí nenajdete příliš mnoho instrumentů, kterým by se letos výrazně dařilo. Výjimkou, a to i přes propad dnešního dne, je zlato. Žlutý kov si za první týdny roku 2016 připsal více jak 13% zhodnocení, čemuž odpovídá cena kolem 1200 dolarů za unci.
 
Pravdou je, že k historickým rekordům, přibližujícím se úrovním na 1900 dolarech, mají ty současné ještě hodně daleko. Ovšem i přesto jsme byli na zlatě svědky vytvoření nového historického rekordu, který však zůstal většině investičního publika skryt. To však není případ Jim Reida, stratéga globální úvěrového oddělení společnosti Deutsche Bank. Ten v rámci své analýzy zkombinoval ceny dvou v letošním roce nejvýraznějších komodit, aby tak zjistil, že byl pokořen rekord z posledních 150 let.
Reid se v tomto směru zaměřil na vyjádření ceny zlata v ceně americké WTI. „Zjistili jsme, že cena zlata dosáhla rekordního maxima kolem 44násobku ceny ropy,“ přepisuje slova analýzy server Fortune. „V rámci historického pohledu bylo předchozího rekordu dosaženo v roce 1892, kdy jsme se nacházeli na 41násobku. Pro představu, v červnu 2008 tento poměr dosahoval 6,6násobku, v květnu 2014 pak 12násobku. Dlouhodobý průměr se pohybuje na 15,5násobku,“ dodal stratég.
 
Růst cena zlata na burze nám tak umožňuje postupně zvyšovat výkupní ceny zlata v závislosti na tom, jak se v kterém dni zlatu na burze daří.
 
Zdroj : Roklen 24, Profihotovost 





Zpět na výpis článků