Zlato: Za současné ceny? No nekupte to ..(část I.)

Zlato - část trhu v něm vidí vytoužený pevný bod v prostředí, jehož jedinou konstantou je změna, a část iluzi, na níž lpí jen "konzervy" a investoři bez fantazie. Výsledkem jsou doporučení prodávat i nakupovat, která se nám sešla v rámci našeho průzkumu.Oslovení experti okomentovali šestadvacet abecedně seřazených pojmů, jež by investoři měli mít nyní na paměti. Na  zlato evidentně nikdo z nich nezapomíná, i když každý z jiných důvodů. Dnes přinášíme I.část …
 
Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
 
Obava z inflace  v důsledku uvolněné měnové politiky centrálních bank pominula a cena zlata již tři roky klesá. Zlato nenese žádný úrok, dividendu ani rentu. Jediné, co nese, jsou náklady na uchování a přepravu. Tvořilo základ měnových systémů několik tisíc let a historie je také hlavní důvod, proč víra v něj přetrvává. Osobně bych se ale investicím do zlata  raději vyhnul.
 
Michala Moravcová (BOSSA)
 
Očekáváme pokračování klesajícího trendu. Testováno by mělo být kulaté číslo 1 000 USD  za unci a cílem by se mohla stát i nižší hladina 900 USD za unci. Proti zlatu bude hrát silný dolar. Roli bezpečného přístavu mohou převzít americké státní dluhopisy, které na rozdíl od zlata investorům nabízejí výnos.
 
David Brzek (Fio banka)
 
Zlato by se v roce 2016 mohlo začít blyštět o něco více, svůj původní lesk ale zatím ani zdaleka nezíská. Divergence politik ECB a Fedu bude udržovat dolar silný, což zlatu nebude vyhovovat. Přestože u tohoto kovu neplatí striktně pravidlo o růstu ceny v důsledku růstu poptávky, domnívám se, že se nabídkově-poptávkové faktory začnou v ceně zlata projevovat stále více. Poptávka po fyzickém zlatě byla ve 3Q2015 nejvyšší za více než dva roky. Postupně se začnou silněji projevovat omezené investiční výdaje na nová naleziště, což bude utlumovat nabídkovou stranu. Silný dolar  tak může svůj souboj s dalšími faktory ovlivňujícími cenu zlata postupně začít prohrávat.
 
Petr Žabža (Patria Finance)
Možné překvapení roku 2016. Osobně bych zlato spíše kupoval. Svět je mnohem méně bezpečný než před dvanácti měsíci a takové prostředí zlatu obvykle prospívá.
Zdroj : Investicniweb 





Zpět na výpis článků