Zlato: Za současné ceny? No nekupte to ..(část II.)

Zlato - část trhu v něm vidí vytoužený pevný bod v prostředí, jehož jedinou konstantou je změna, a část iluzi, na níž lpí jen "konzervy" a investoři bez fantazie. Výsledkem jsou doporučení prodávat i nakupovat, která se nám sešla v rámci našeho průzkumu.Oslovení experti okomentovali šestadvacet abecedně seřazených pojmů, jež by investoři měli mít nyní na paměti. Na  zlato evidentně nikdo z nich nezapomíná, i když každý z jiných důvodů. Dnes přinášíme II.část …
 
Miroslav Frayer (KB)
 
Pro následující měsíce zlatu příliš nakloněni nejsme. Negativně budou působit rostoucí reálné výnosy, kdy inflace zůstane v nadcházejících čtvrtletích celkově utlumená a FED nebude mít jinou možnost než nakonec normalizovat měnovou politiku. Nepříznivě by na zlato  mělo působit i pomalé tempo ekonomického růstu v Číně, které se nevyhnutelně podepíše na poptávce po fyzickém zlatě, jelikož tato země je hlavním trhem pro výrobce šperků.
 
Milan Vaníček (J&T Banka)

Pokud zůstane FED jestřábí, nevidím mnoho prostoru pro růst ceny této komodity v dolarech. Volatilita bude přetrvávat především v období měnových zasedání či při geopolitických událostech (tedy například v době, kdy se do popředí zájmu opět dostane boj proti Islámskému státu).
 
Vladimír Vávra (Wood & Company)
 
Pomalejší růst amerických úrokových sazeb  společně s navracející se inflací  stlačí reálné  úrokové sazby hlouběji do záporu. To se v minulosti ukázalo jako pozitivní katalyzátor pro ceny zlata.  Za předpokladu krátkodobých úrokových sazeb  na nižších úrovních lze v roce 2016 očekávat, že cena zlata najde podporu poblíž minim z roku předchozího (1 100 USD  za unci), což by potenciálně mohlo vést k přerušení několikaletého medvědího trendu. V případě více holubičího Fedu, než se obecně očekává, jinými slovy pomalejšího tempa zvyšování úrokových sazeb americkou centrální bankou, bychom dokonce mohli být svědky posílení zlata.
 
Daniela Milučká (Raiffeisenbank)
 
I když zlato  není nejvzácnějším kovem na světě, společnost jej využívá již od dob před naším letopočtem. Kolik je na světě vůbec zlata? Odhady se pohybují od stovek tisíc po miliony tun. S trochu větší přesností víme, kolik drží centrální banky zlata ve svých rezervách. Jednoznačně nejvíce měly v roce 2014 naakumulované Spojené státy americké (asi 8 tisíc tun), zatímco Evropská centrální banka se s 500 tunami nedostala ani do první desítky pořadí.
 
Martin Krajhanzl (Česká spořitelna)

Blýskavý žlutý kov, který již popletl hlavu tolika lidem. Zvláštní slabost pro něj mají některé dámy a mocichtiví pánové. Jeho cena se počítá vůči trojské unci, což je přibližně 31,1 gramu. Historicky se zlatu příliš nedaří v dobách, kdy se zvyšují úrokové sazby centrálních bank a naopak.
Zdroj : Investicniweb 





Zpět na výpis článků